10 vaarallisinta liikuntalajia

Siis mitä?! Voiko liikunta olla vaarallista? Näin 15 vuotta paatuneena liikunnan puolestapuhujana on suorastaan hämmentävän häiritsevää ajatella, että liikunta voi olla hyvinkin haitallista. No itseasiassa kun tarkemmin ajattelen, niin olenhan kohdannut ainakin 5 kertaa liikunnan vaarallisuuden vammojen muodossa. Lajeina olivat ratsastus, bodypump, kahvakuula, taitoluistelu ja yinjooga.

Tähän aiheeseen sopii myös mielenkiintoinen terveysliikunnan käsite, joka tarkoittaa fyysistä aktiivisuutta, jolla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Terveysliikunta tuottaa terveyshyötyjä, muttei lisää kovasta liikunnasta terveydelle mahdollisesti koituvia riskejä. Alta löytyvät vammariskiluokituksen top 5 lajit voi kyllä unohtaa, jos haluaa pysyä terveysliikunnan parissa.

Liikunnan turvallisuus ei tällä hetkellä tunnu olevan kovinkaan mediaseksikäs aihe, vaikka näkisin turvallisuus näkökohtien esilletuomisen ja seuraamisen hyvinkin tärkeänä. Sen sijaan tunnumme seuraavan suurella mielenkiinnolla laumapäin mm. julkimoiden ig-tilien vallan antoisia kuvakulmia uusissa treeniasusteissa. Hmph.

Ei mennä nyt tässä kohtaa sen enempää some - touhuun vaan palataan vaarojen maailmaan. Veikkaisin, että riskilajeihin liittyvät suuret painot, kova vauhti, liukas ympäristö tai väkivaltainen käytös. Katsotaan osuinko oikeaan ja läväytetään tiskiin ne lajit, jotka vievät sinut varmimmin päivystykseen.

Lista perustuu THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) v. 2010 tekemään tutkimukseen suomalaisten tapaturmista, jossa muuten alle 40v. miehet johtavat selvästi tilastoja. Kuulun riskiryhmään vielä vuoden, joten tarkkana on oltava.

Kieli keskellä suuta näissä lajeissa: 

1. Jalkapallo
2. Salibandy
3. Lenkkeily
4. Kuntokävely
5. Jääkiekko
6. Ratsastus
7. Kuntosali
8. Lentopallo
9. Jumppa
10. Hiihto

Ylläoleva järjestys perustuu tapaturmien määrään. Jos taas arvioidaan lajikohtaista vammariskiä, on järjestys seuraava:

1. Salibandy
2. Jalkapallo 
3. Jääkiekko 
4. Lentopallo
5. Ratsastus
6. Juoksu
7. Jumppa
8. Kuntosali
9. Hiihto
10. Kävely

Hieman ihmetyttää pyöräilyn ja kamppailulajien poissaolo tuolta listalta, mutta siihen voi liittyä joitain tutkimusteknisiä tai luokitukseen liittyviä seikkoja. Vuodessa tapahtuu n. 350 000 liikuntatapaturmaa Suomessa, joihin luetaan sekä itsenäiset, että ohjatut liikuntahetket. Määrä on suuri, joten pysytään ladulla ja varotaan niitä jalkapallo- ja sählyporukoita!


Lisätietoja tutkimuksesta: http://www.julkari.fi/handle/10024/80294





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ridge ja Brooke johtaa 9 - 1

Voiko flunssan ehkäistä? - 5 tärkeintä tekijää hyvän vastustuskyvyn ylläpitämiseen