Ridge ja Brooke johtaa 9 - 1

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ylläpitää Käypä-hoito yksikköä, joka laatii tärkeitä suomalaisten terveyteen ja sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn liittyviä suosituksia. Suositukset ovat riippumattomia ja tutkimusnäyttöön perustuvia tietoja, joita myös päivitetään. Liikunnan Käypä-hoito suositus laadittiin ensimmäisen kerran v. 2008 ja se päivitettiin v. 2016. Poimin päivityksestä pari painavaa kohtaa:

• vähäinen fyysinen aktiivisuus ja huono fyysinen kunto, erityisesti kardiorespiratorinen (sydän-keuhkoperäinen) kunto suurentavat ennenaikaisen kuoleman riskiä
• runsas istuminen on terveydelle haitallista

Kyse on siis elämästä ja kuolemasta!

Mutta mitä tekee lähes 90% suomalaisista – ei liiku tarpeeksi.



Kuinka sitten tulisi liikkua terveysliikuntasuosituksen mukaan? Suositus koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäinen koskee kestävyysliikuntaa. Kestävyysliikunnan suositus on esim. 150 min. reipasta kävelyä tai 75 min. juoksua viikossa ( päivätasolla tämä tekee 20 min. kävelyä tai 10 min. juoksua ). Toinen osa koskee lihaskuntoa ja liikkuvuutta, jotka toteutuvat harjoittamalla vähintään 2 päivänä viikossa esim. kuntosalia, jumppaa, venyttelyä tai tanssia.

Monella suositus tulee täyteen jomman kumman osalta, mutta vain n. 10%:lla suomalaisista molemmat kohdat täyttyvät. Järjenvastaistahan tämä on. Näin moni heittää hukkaan jopa ilmaisen ja tieteellisestikin jo todennetun tavan ylläpitää omaa terveyttä.  Reipasta kävelyä 20 min. päivässä, yksi kuntosalitreeni ja yksi kehonhuoltoharjoitus viikossa olisi helposti tehtävissä – vai onko?

Siitä herääkin kysymys miksi emme liiku? Mikä estää meitä liikkumasta ja mistä motivaatio lopulta löytyy? Tätä aihetta pureskelen jatkossa erikseen ja käyn sitä myös läpi, kun kartoitan liikunnan vaikutusta masennukseen. Nyt oli muuten pakko tarkistaa yksi tärkeä fakta – Kauniit ja Rohkeat. Jaksoja on tehty 8000. Huonekaluvalmistajat – hoi! – missä viipyy aktiivisohvamalli?

Suomalaiset katsovat televisiota keskimäärin yli 3h päivässä (Finnpanelin tutkimus v. 2014). Se tekee yli 20h television katselua viikossa. Riittävä viikottainen terveysliikunnan määrä olisi 4 - 5h liikuntaa viikossa.

Ehdotan!

Tiedät varmasti sanonnan; ”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla”.
Korjataanpa se nyt uuteen muotoon tälle vuosituhannelle:

” Säännöllinen terveysliikunta pitää lääkärin loitolla ”

Ja mikäs se olikaan se vuosittaisten liikuntatapaturmien määrä? No ei nyt muistella sitä.

Käypä hoito potilasversio aiheesta löytyy täältä:

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00077&suositusid=hoi50075



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

10 vaarallisinta liikuntalajia

Voiko flunssan ehkäistä? - 5 tärkeintä tekijää hyvän vastustuskyvyn ylläpitämiseen