Miljardien masennus

– Suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä 50,6% on mielenterveysperusteisia.

– Mielenterveyden häiriöt maksavat Suomelle joka vuosi yli 11 miljardia.

– Vähintään joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana masennukseen.

Ennen kaikki oli paremmin 

Masennus on siis mittakaavaltaan suuri ja tilastot kertovat karua kieltä mielenterveysongelmien nykytilasta ja kehityksestä. Lukiessani aiheesta huomioni kiinnittyi löydökseen, jossa kuvattiin työn olleen menneinä vuosikymmeninä fyysisempää kuin nykyisin ja tilastollisesti silloin mielenterveysongelmia oli vähemmän. Asia ei ole yksiselitteinen, mutta keskityn nyt puhtaasti vain liikunnan ja masennuksen yhteyteen.

Onko liikunnasta apua masennukseen? 

Mitä tutkimusnäytön perusteella voidaan tähän sanoa on se, että terveysliikuntasuosituksen mukaista liikuntaa harrastavilla riski masennustilaan on 20-30% pienempi kuin vähän tai ei ollenkaan liikuntaa harrastavilla. Myös suositusta pienempi liikunnan määrä pienentää riskiä. Runsas liikkumattomuus, kuten istuminen taas lisää depression riskiä. Istuminen - tuo aikamme tupakka!

Jooga paras laji masennuksen hoitoon? 

Kriittisyyttä vaaditaan aina, kun mainostetaan jotain yksiselitteisenä ratkaisuna johonkin ongelmaan. Sama pätee myös joogaan parhaana lajina mielen hyvinvoinnin edistämisessä. Se on jo todennettu, että joogaa voidaan pitää muita hoitoja täydentävänä keinona kliinisen masennuksen ja masennusoireiden hoidossa. Lisää hyvin tehtyjä tutkimuksia kuitenkin tarvitaan.

Masentuneen todellisuus

Tässä kohtaa hyppään tutkimuskentältä elämänkokemusteni kertojaksi. Mitä on masentuneen todellisuus? Siinä ei auta hihkua vieressä liikunnan ilosanomaa, kun täysin lamaannuttava masennus lukitsee sohvan syövereihin. Mitä masentunut sitten voi tehdä? Ympärillä olevat ihmiset ovat avainasemassa. Jos soutelet syvissä mielen aallokoissa, niin löydä jo ennakkoon ystävä, tuttava tai vaikkapa personal trainer, joka hakee sinut tarvittaessa vaikka kotoa metsäpoluille kävelemään, hetkeksi hengittämään ja taakkoja jakamaan. Se vaatii uskallusta kertoa:

" Nyt tarvitsen apua " 

Liikunta-ohjelman suunnittelun osalta kaikki tutkimustulokset viittaavat siihen, että masennuksen liikuntahoidossa on huomioitava erityisesti myös psyykkiset ja sosiaaliset mekanismit. Reseptiksi voisi kiteyttää sellaisen liikunnan (ja liikuntaympäristöt), jotka irrottavat tavanomaisista ajatuskuluista ja huolista, sekä aikaansaavat tervettä väsymystä ja myönteisiä itsensä hallinnan, pystyvyyden ja onnistumisen kokemuksia, elämyksiä, tunnetiloja ja sosiaalisia yhteyksiä (Vuori 2015, s.287).

Liikuntamuodon valinnan tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Motivaatio valittuun liikuntalajiin tai sitä estävät tekijät on selvitettävä perin pohjin keskustelemalla ja kuuntelemalla. Säännöllinen yhteydenpito, rohkaisu, kannustus ja myötätuntoinen kuuntelu ja keskustelu luovat masentuneen liikuntahoidon jatkuvuudelle edellytykset.

Lähteet:

Vuori, Ilkka. 2015. Liikuntaa Lääkkeeksi. Porvoo: Bookwell Oy.
https://www.mielenterveysseura.fi/fi/yhteiskunta/suomalaisten-mielenterveys-ei-ole-kohentunut-fyysisen-terveyden-tahtiin



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

10 vaarallisinta liikuntalajia

Ridge ja Brooke johtaa 9 - 1

Voiko flunssan ehkäistä? - 5 tärkeintä tekijää hyvän vastustuskyvyn ylläpitämiseen