Ruoansulatuselimistön sairauksien aiheuttajat astuvat esiin!

Suomalaisista lähes 45 000 sairastaa ärtyneen suolen oireyhtymää ja tapauksia tulee vuosittain n. 2000 lisää. Näin mainittiin jo v. 2017, joten 50 000:n IBS oireilevan raja on paukkunut rikki. Mielenkiintoista IBS:n kohdalla on, että syytä tähän toiminnalliseen sairauteen ei tiedetä vielä selvästi. Päivittäin meistä myös joka kymmenes närästelee ja kuukausittain jo joka viides kokee närästyksen oireita.  

Ruoansulatuselimistön sairaudet ovat olleet jyrkässä nousussa, mikä sai minut kiinnostumaan näiden sairauksien syistä - mitkä ovat pääasialliset aiheuttajat mahanpuruihin ja nouseeko esille joku yhdistävä tekijä? 

Otin käsittelyyn 4 eri sairautta: ärtyvän suolen oireyhtymän (ibs), mahahaavan (peptinen ulkustauti), refluksitaudin (närästys), sekä suolistosyövän. Näiden sairauksien taustalta löytyivät 6 tekijää ja tässä nyt surutta paljastetaan koko kuuden kamala kopla:

YLIPAINO

RUNSASRASVAINEN (ELÄINPERÄINEN) RUOKAVALIO

TUPAKOINTI

STRESSI

TULEHDUSKIPULÄÄKKEIDEN KÄYTTÖ

HELIKOBAKTEERI




Lähdetäänpäs pureutumaan tarkemmin pisteyttämällä kuinka monen sairauden kohdalla nämä syyt toistuvat, kun tarkastellaan mainittuja sairauksia.

Yhden pisteen saavat:

Tulehduskipulääkkeiden käyttö, helikobakteeri, sekä stressi 🏆

Kaksi pistettä ansaitsevat:

Ylipaino & runsasrasvainen eläinperäinen ruokavalio 🏆🏆

And the winner is - kolme pistettä menee tälle pirulaiselle: 

Tupakointi 🏆🏆🏆

Luonnollisesti tämä minitutkimus ei täytä tieteellistä tutkimusta, vaikka lähteinä onkin käytetty alan ammattilaisten lausuntoja ja pätevää lähdekirjallisuutta. Tarkoitukseni olikin nostaa esille pelkästään näiden sairauksien syitä, koska joskus keskittyminen on oireen hoidossa ja varsinainen oireen aiheuttaja voi jäädä huomioimatta. 

Loppuun laukaistaan vielä yksi karmea totuus:

Yhden vuoden aikana tupakkasairauksien hoitoon tarvitaan vähintään yhden kokonaisen keskussairaalan työpanos. Tupakoinnista ja sairauksista lisätietoa tästä linkistä: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01066











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

10 vaarallisinta liikuntalajia

Ridge ja Brooke johtaa 9 - 1

Voiko flunssan ehkäistä? - 5 tärkeintä tekijää hyvän vastustuskyvyn ylläpitämiseen