I`m Fat, So What?

Voiko lihava olla terve?Kuvahaun tulos: heart fat


Kurkataanpas mitä saamme väestötutkimuksesta selville. Jos lihava ihminen liikkuu ja on sen myötä hyvässä kunnossa fyysisesti ja lisäksi syö terveellisesti, niin kyllä vain riski sairastua esim. sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen alenee samoin kuin normaalipainoisilla. Kuinka monta lihavaa ihmistä tunnet, jotka liikkuvat runsaasti ja syövät terveellisesti? Niin. Ja miksi turhaan rasittaa elimistöä pysyttelemällä lihavana? En keksi järkeviä syitä. Onko sitten mitään eroa hyväkuntoisella lihavalla ja hyväkuntoisella normaalipainoisella? Sydäninfarktin riskitekijä välkyttää punaista lamppua lihavan päällä, mutta normaalipainoisella ei. Valitettavasti runsaan rasvakudoksen omaava saa osakseen muitakin riskitekijöitä, joista alla lisää.

Terveysriskit

Lihavuutta arvioidaan painoindeksillä eli BMI arvolla ja vyötärön ympärysmitalla ja ylipainoisen BMI on yli 25 ja lihavan vähintään 30. BMI:n voi laskea kätevästi vaikkapa täällä:


BMI arvossa voi olla tulevaisuudessa korotuspaineita, mutta vielä mennään näillä arvoilla.

Jo vähäinenkin ylipaino lisää kuolleisuuden riskiä. Keskeistä on rasvakudoksen määrä, joka yhdistyy ns. matala-asteiseen tulehdukseen elimistössä, suurentuneeseen insuliiniresistenssiin ja sitä kautta solujen mitokondrioiden toiminnan heikkenemiseen. Mitokondrioiden toimintaa on tutkittu myös ikääntymiseen liittyvien muutosten suhteen, joten näistä solujen energialaitoksista kannattaa pitää huolta. Liiallinen rasvakudos vaikuttaa myös luu- ja rustokudoksen toimintaan mm. lisäten rustokudoksen tulehdustilaa ja vaurioitumista. Lihaskudoksen rasvoittuessa insuliiniherkkyys huononee lihaksessa, jolloin voimantuotto heikkenee ja yleinen toimintakyky alenee merkittävästi.

Tyypin 2 diabetes, sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine, rasvamaksa, uniapnea, nivelrikko, astma - vaikka tänään olisit lihavana terve, niin tilanne voi olla toinen näiden sairauksien osalta tulevaisuudessa, kun esim. verisuonten seinämät pikku hiljaa täyttyvät ja pahimmassa tapauksessa tukkeutuvat.

Lihavuuden noidankattila

Paha pata tosiaan porisee lihavuudessa, koska se näyttää muuttavan aivojen mielihyväjärjestelmää erityisesti merkittävän lihavuuden kohdalla. Kun opioidijärjestelmän reseptorien määrä vähenee, syömisestä ei saada normaalia mielihyvää ja kylläisyyden tunnetta. Näin syöminen jatkuu yli riittävän energiansaannin pettymyksen karvas kalkki kurkkua kurittaen. Ruoanhimoa ylläpitävä dopamiinijärjestelmä taas toimii normaalisti ja täyttää mielen pullantuoksulla. Noidankehä on valmis.

Lihavuuden hoito

Lihavuus on perinnöllistä? Tämä on hyvin harvinaista, mutta muutamissa poikkeavissa tilanteissa lihavuus voi selittyä geeniperimän poikkeavuutena. Tällaisillakaan henkilöillä lihavuus ei kuitenkaan kehity ilman liiallista energiansaantia. Lihavuuden hoidossa keskitytään rasvakudoksen määrän vähentämiseen ja ennen kaikkea pysyvin tuloksin. Nykytutkimuksen valossa laihduttaminen onnistuu useimmilta, kun se on toteutettu ryhmämuotoisena, pitkäkestoisena ja pysyvään elämäntapamuutokseen pyrkien. Hurraa! Pikakonstit siis kankkulan kaivoon, koska nopea ja raju laihduttaminen on terveysriski. Tavoite tulisi asettaa aluksi 5-10% painonpudotukseen, joka on jo merkittävää terveyden kannalta.

Elintapahoito on perustana kaikille ylipainoisille. Muita hoitovaihtoehtoja ovat niukkaenerginen ruokavalio, lääkehoito ja leikkaushoito riippuen painon määrästä. Lihavuuden lisääntyessä Suomessakin tullaan todennäköisesti tekemään tulevaisuudessa enemmän leikkauksia - se ei kuitenkaan ole oikotie onneen, sillä lihominen on mahdollista leikkauksen jälkeenkin.

Liikunta ja lihavuus

Poreallas - here I come! Liikunnan annostelu on aina yksilöllistä, johon vaikuttaa pitkälti lähtötilanne. Ylipainoisilla on useimmiten erilaisia sairauksia, jotka huomioidaan liikunnan suunnittelussa ja nivelten kunto ja rasitus vaikuttavat lajivalintoihin. Vesiliikunta sopii useimmille lihaville erittäin hyvin, mikäli siihen ei liity vaikeita häpeän tunteita oman kehonkuvan suhteen. Liikunnan tulisi olla päivittäistä rauhallisesti aloittaen ja monet mittarit, kuten askelmittari, sykemittari tai päiväkirja tukevat edistymistä ja liikunnan jatkosuunnittelua. Kannattaako sitten liikkua vai riittääkö ruokavaliomuutokset? Liikunta ei pelkästään auta laihtumista, vaan kaikki muutkin liikunnan tuomat terveysvaikutukset ilmenevät laihtumisen ohella. Liikunta myös ylläpitää ja kehittää lihaksia, jolloin kuoriudut rasvakerroksen alta ennen pitkää aistikkaana adoniksena tai anitana rinta rottingilla, tyytyväisenä omaan kehoon ja itsetunto parantuneena.

Lähteet

Lähteenä käytetty mm. Itä-Suomen yliopiston terveysliikunnan perusopintojen materiaaleja.

Duodecim. Lihavuus (aikuiset). Käypä hoito - suositus 2013.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

10 vaarallisinta liikuntalajia

Ridge ja Brooke johtaa 9 - 1

Voiko flunssan ehkäistä? - 5 tärkeintä tekijää hyvän vastustuskyvyn ylläpitämiseen