Q10 - luonnollinen energianlisääjä

Kuvahaun tulos haulle bicycle rider mountain




Miten Q10 toimii?

Jokainen on varmasti joskus törmännyt termiin Q10 - mistä tässä on kyse? Q10 koentsyymiä kutsutaan myös nimellä ubikinoni, joka tulee latinan kielestä ja tarkoittaa " kaikkialla läsnä oleva". Tätä koentsyymiä onkin kaikissa soluissamme maksan tuottamana, mutta valitettavasti sen määrä vähenee iän myötä jo 20-25 ikävuoden jälkeen. Koentsyymi on molekyyli, joka kiinnittyy entsyymeihin ja mahdollistaa niiden toiminnan ja käytännössä tämän voi mieltää vaikkapa vertauksena auton sytytystulppaan, joka käynnistää palamisreaktion. Kyse on siis energiantuotosta. Autohan ei liiku ilman sytytystulppia ja myös Q10 on elämälle välttämätön.


Mennäänpä vielä paremmin arkeen kiinni ja katsotaan missä ja miten ubikinoni puuhastelee. Olet juuri syönyt herkullisen lounaan ja pian tunnet kuinka energiatasot alkavat olla taas kohdallaan ja nälkäkiukun riski on ohi. Mitä tapahtui?  Ruoansulatuksen myötä hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit kulkeutuvat verenkierron kautta eri elinten ja kudosten soluihin. Solun sisään päästyään voimalaitoksen kaltainen soluelin mitokondrio käynnistää energiantuotannon ja yksinkertaistettuna putkauttelee saatujen ravinteiden myötä ATP molekyylejä energianlähteeksi soluun. ATP molekyylejä taas voi verrata ladattaviin paristoihin, joita kierrätetään käytön jälkeen solussa takaisin mitokondrioon ladattavaksi. Tähän prosessiin tarvitaan siis ravintoa, happea ja ubikinonia.

Saako ravinnosta riittävästi ubikinonia?

Kuten edellä mainittiin ubikinonin riittävästä saannista voi alkaa huolestua viimeistään, kun ikävuodet alkavat kakkosen sijaan kolmosella oman tuotannon laskiessa ja jos muutoin on terve tätä ennen. Ravinnosta saamme jonkin verran ubikinonia, mutta todennäköisesti saanti jää liian pieneksi. Hyviä lähteitä ovat liha (etenkin sydän ja sisäelimet), rasvaiset kalat, kokojyvävilja, pähkinät ja kasviöljyt. Q10 - tasoja laskevat erityisesti stressi, tietyt sairaudet ja lääkkeet ja ubikinoni-lisää käytetäänkin sydämen vaikean vajaatoiminnan hoidossa ja kolesterolisynteesin estolääkityksen yhteydessä. Naudan sydämen säännöllinen pureskelu ei kyllä luo millään lailla houkuttelevaa mielikuvaa, joten ubikinonit purkista, kiitos.

Onko Q10 lisästä hyötyä liikunnassa ja urheilussa?

Ubikinonin mahdollisista hyödyistä ollaan hyvin kiinnostuneita ja urheilun maailmassa on saatu jo viitteitä kahteen merkittävään asiaan - parantunut hapenottokyky ja parantunut palautuminen. Suomalaisessa huippuluokan hiihtäjiin kohdistuneessa tutkimuksessa havaittiin myös maitohappokynnyksen parantuminen, joka johtaa parempaan suorituskykyyn. Suurin osa näistä hiihtäjistä kertoi myös palautumisen nopeutuneen.

Olen itse käyttänyt nyt ensimmäistä kertaa ubikinoni-lisää (150mg/vrk) kahden viikon ajan ja voin allekirjoittaa nämä vaikutukset erityisesti kestävyyslajien harrastuksissa. Pyöräilen säännöllisesti n. 15km lenkkejä ja ubikinonin käytön myötä hengästyn vähemmän eikä reidet hyydy ylämäessä niin paljon kuin aikaisemmin. Toki nousujohteinen harjoitusvaikutus johtaa kunnon kasvamiseen, mutta koen selkeän hyödyn ubikinoni-lisästä. Sanon siis ubikinonille: - Tahdon! Niin myötä- kuin vastamäessä. Ja mikä parasta, niin tämän lisäravinteen käytöstä ei näyttäisi olevan mitään haittavaikutuksia sen ollessa hyvin turvallinen ja luonnollinen osa elimistön energia-aineenvaihduntaa.

Kenen kannattaa ottaa ubikinonia lisäravinteena?

Tässä vielä yhteenvetona mihin suosittelisin Q10 lisäravinteena tämänhetkisen tiedon perusteella:

* sydämen terveyden ylläpitoon
* kestävyysurheilijoille ja aktiiviliikkujille
* ikääntyneille
* migreenin hoitoon (kohtausten vähentäminen)
* yleisesti terveyden edistämiseen (solujen energiantuotanto)

Mahdollisesti:

* neorologisten sairauksien ehkäisyn ja hoidon lisäravinteena
* verensokerin säätelyn tueksi
* miesten hedelmällisyyden tehostamiseen


Lähteitä:
How does Q10 affect athletic performance? healthandscience.eu. 2017.
Lund, Pernilla. Q10 - energiaa ja elinvoimaa. 2015.
Alho, Hannu. Onko ubikinoni huomionarvoinen?  duodecimlehti.fi. 1994.
Ubikinoni (Koentsyymi Q10) - Lisää energiaa ja vähemmän sydänongelmia? lisaravinnetieto.com




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

10 vaarallisinta liikuntalajia

Ridge ja Brooke johtaa 9 - 1

Voiko flunssan ehkäistä? - 5 tärkeintä tekijää hyvän vastustuskyvyn ylläpitämiseen